Ayam Masak Lemak
Bahan-bahannya
1 ekor ayam (dipotong 8)
2 batang serai (dititik)
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar air asam jawa (anggaran dari 1 sudu besar asam jawa)
2 sudu besar cili kering kisar (gunakan cili padi jika ingin lebih pedas)
3 sudu kecil garam
½ sudu kecil ajinomoto
2 mangkuk air
3 biji kentang (dipotong 6)
Bahan-bahan untuk dikisar
2 biji bawang besar
3 biji bawang putih
1 cm halia
Cara-caranya
Sediakan periuk untuk masukkan kesemua bahan-bahan yang di atas kecuali
susu cair, kentang dan garam.
Masak di atas api sederhana hingga mendidih dan ayam hampir masak
Masukkan kentang dan biarkan ianya empuk
Masukkan susu cair (ikut kepekatan yang anda suka) dan garam
Kacau perlahan-lahan
Tutup api bila kuah sudah mendidih dan ayam, kentang sudah empuk
*Sedikit air asam jawa digunakan untuk menghilangkan rasa hanyir ayam
disamping menyedapkan kuah lemak anda.
*Susu cair juga digunakan sebagai ganti santan untuk mengurangkan kolesterol
dan menjaga berat badan.
No comments:
Post a Comment